Se on tappioiden minimointia.
Kun ostaa jotain, lähes poikkeuksetta ostoksen arvo tippuu sillä hetkellä kun sen kiikuttaa kaupasta ulos. Keskimäärin 50 prosenttia, olen itseni kohdalla huomannut. Toisin sanoen, kun olin myynyt omaisuuttani 1600 euron edestä, olin alunperin investoinut niihin noin 3000 euroa, josta nyt sain vain puolet takaisin! Loput rahat hävisivät taivaan tuuliin, lopullisesti. Kova hinta tavaran väliaikaisesta omistamisen onnesta! Kysyinkin itseltäni, miksi olin mennyt ostamaan niin paljon asioita joihin en osannutkaan sitoutua.
Syy oli tietenkin selvä. Olin ostanut “ihan kivoja” asioita, en sellaisia jotka oikeasti olisivat sykähdyttäneet ja joita olisin jaksanut harkita tarkkaan. Ei, tyydytys oli saatava välittömästi mutta jälkikäteen iski ostoskrapula: mitä olenkaan mennyt tekemään?
Kirpparimyynti tosiaan on useimmiten paras ratkaisu päästä näistä ei-toivotuista tavaroista eroon, mutta se ei välttämättä ole mikään ekoteko, jos sillä oikeuttaa itsensä ostamaan yhtä paljon tilalle kuin mitä on myynyt pois. Kirpputorithan elävät jälleen kukoistustaan, mutta se ei ole näkynyt ainakaan vielä muiden kauppojen myyntien pienenemisenä. Hamstraamme vain kaksin käsin sekä uutta että vanhaa itsellemme.
Myyntirumba sai ajattelemaan, miten harkitsemattomista ostoksista syntyy lopulta isoja kulueriä ja miten paljon vaivaa niistä on, piti ne itsellään tai myi ne pois. Toisaalta myös oivalsin, miten paljon rahaa on kiinni esineissä joita en käytä tai tarvitse. Tulevaisuudessa pyrin hoitamaan asiat vähän tyylikkäämmin parilla ohjenuoralla jotka haluan jakaa teidänkin kanssa:
- Mieti, mitä kaikkea sinulla jo on. Tee vaikka pieni omaisuusinventaario. Mitä puuttuu, mitä taas on ihan liian paljon? Useimmat meistä huomaamatta keräävät tiettyjä asioita yli oman tarpeen, olivat ne sitten kenkiä, mukeja, tuikkukuppeja tai juhlapukuja. Oma perisyntini esimerkiksi ovat tyynynpäälliset ja mieheni taas hamstraa rinkkoja ja reppuja kokonaisen puolijoukkueen tarpeisiin.
- Muunna ylimääräiset tavarasi rahaksi. Pursuavat kaapit ja käyttämättömäksi jääneet esineet eivät aiheuta kuin päänvaivaa, mutta muuntamalla ne kylmäksi käteiseksi voit tehdä jotain, mikä tuottaa sinulle oikeasti iloa tai käyttää rahat johonkin tarpeelliseen.
- Harkitse jatkossa ostoksiasi tarkkaan. Ennen kassalle menoa kannattaa muistaa, että et vaihta kympin seteliäsi kympin arvoiseen toppiin, vaan vaihdat sen 2-5 euron arvoiseen toppiin: ostoksesi menettää arvoaan heti kun olet sen ostanut. Sama juttu, hankit sitten uuden auton tai merkkilaukun.
- Hyödynnä alennuksia tai mahdollisuuksia ostaa käytettyä, mutta vain silloin kun olisit joka tapauksessa ollut valmis ostamaan saman asian täyteenkin hintaan. Näin paitsi säästät rahaa ostotilanteessa, minimoit myös tappiosi jos joskus tulee tarve saada tavara eteenpäin.
- Mieti, voisitko käyttää rahan johonkin vielä parempaan? Kuinka moni meistä unelmoi vaikkapa matkasta jonnekin, ja huokailee kun ikinä ei ole siihen varaa! Samaan aikaan sitä kuitenkin tulee iloisesti ostettua hetken mielijohteesta sitä sun tätä, joihin laitetuista rahoista olisi jo parhaimmillaan muutamassa kuukaudessa kertynyt sen unelmatripin matkakassa.
Edellisiä noudattaen huomaat, että kodin tavaramäärä alkaa kuin ihmeen lailla pysyä suht vakiona. Samalla käteen jäävä rahamäärä lisääntyy, vaikka et elä yhtään sen niukempaa elämää kuin ennenkään, päinvastoin! Ja ehkä joskus koittaa se päivä, kun toteat, että et oikeastaan enää tarvitse juuri mitään: sinulla on jo kaikki mistä olet aina unelmoinut. :)
Hei!
ReplyDeleteTässä on ihan hyviä vinkkejä, joita oon itse koittanut jonkin aikaa takoa päähäni, ja kyllä shoppailu on vaan vähentynyt. :D
Mua kiinnostaisi tähän raha-asiaan sellainen postaus, jossa olisi puhetta ulkona syömisestä/kahvittelusta/baareissa käymisestä ja niihin kuluvasta rahasta! :)
Moikka, ja hei jes, mahtavaa, että olet onnistunut omissa tavoitteissasi! :) Kiitos myös tosi hyvästä juttuideasta, pitääkin alkaa työstää aihetta, sillä omien ja tuttavien kokemusten perusteella ulkona syömisen kuluhaitari on todella laaja ja ihmisillä on hyvin erilaisia arvoja ja ajatuksia siihen liittyen!
DeleteHyvä postaus! <3
ReplyDeleteKinnostaa myös ulkona syömisestä/kahvittelusta/baareissa käymisestä ja niihin ja muut elokuva käynit ja muut asiat kuluvasta rahasta! :)
Kiitos Katja vinkistä, pistän korvan taakse! :)
DeleteAika hurjalla hinnalla olet kyllä saanut myytyä! Musta tuntuu, että jälleenmyyntiarvo on yleensä 10-30 prosentin luokkaa, jos sitäkään. Ja hirveän vaivan saa nähdä myymisen eteen. Riippuu toki paljon mitä myy, mutta etenkin aikuisten vaatteissa on heikko jälleenmyyntiarvo. Toisaalta hirveästi en ole mitään yrittänyt myydä enkä juurikaan Suomessa.
ReplyDeleteAika hyvät prosentit olen tosiaan itse onnistunut jälleenmyynnillä hankkimaan, mutta se knoppi on ollut lähinnä siinä, että ostan hyvin harvoin mitään täysihintaisena tai kalliilla. Hirveän vaivan myymisessä kyllä joutuu näkemään, ja vaatteet ovat olleet muutamia merkkivaatteita lukuunottamatta se tavaraosio, josta en itsekään tunnu pääsevän eroon..:)
Delete