PÄIVÄ VENETSIASSA


Elokuussa jo meille perinteeksi muodostuneella Italia-roadtripillä ehdimme käymään Venetsiassa, sillä se oli matkamme varrella kun ajoimme Dolomiiteilta Aostaan. Näistä upeista alppikohteista lisää luvassa myöhemmin!

Kuten kaikkiin maailman suosituimpiin turistikohteisiin, myös Venetsiaan kohdistui hyvin ristiriitaisia odotuksia. Olisiko se tunkkaisen kuuma, ahdas turistimassoista ja täynnä haisevia kanaaleja, niinkuin moni oli väittänyt? Elokuu ei ainakaan tilastollisesti ollut hyvä aika mennä kaupunkiin, mutta päätimme antaa sille mahdollisuuden.

Pysäköimme mantereen puolelle (asia kannattaa googlata pysäköimiseen liittyvien kuriositeettien takia) ja jatkoimme bussilla perille, matkaa kesti vain kymmenisen minuuttia. Olimme liikkeellä pienellä budjetilla kuten aina, mutta onneksi rahaa ei juuri tarvittukaan, sillä Venetsia ei ymmärtääkseni ole varsinaisesti tunnettu kaupoistaan tai ravintoloistaan. Parasta tekemistä siellä päiväseltään vierailevalle on ostaa gelatoa kojuista ja harhailla ympäriinsä, ihastella arkkitehtuuria ja eksyä pienille sivukujille jotka loppuvat umpikujaan - tai kanaaliin. Jos aikaa on käytettävissä enemmän, kulttuuria ja historiaa on myös tarjolla lukuisien museoiden ja historiallisten rakennusten muodossa; Venetsialla kun on värikäs menneisyys. Meri on läsnä kaikkialla mutta ei tietoakaan epämiellyttävistä hajuista! Ainoastaan raikas merellinen tuoksu leijui kaupungissa, ja meillä kävi myös sään puolesta uskomaton tuuri: lämpötilaa oli miellyttävät 23 astetta ja aurinkokin tuli iltapäivällä esiin pilvien takaa.Turisteja on pääkallopaikoilla paljon. Siis todella paljon. Mutta koska kaikki ovat keskittyneet niille muutamille suosituimmille neliömetreille tungeksimaan, jää muu kaupunki kätevästi omaan rauhaansa. Ei ole vaikeaa löytää täysin autioita katuja, ja näkemämme perusteella myös lähes kaikki museot olivat rauhan tyyssijoja. Etenkin illan tullen kaupunki rauhoittuu myös ruuhkaisimmilla alueilla, risteilyalusten matkustajien lähdettyä.

Ostimme muistoksi käsityönä tehdyn paperimassamaskin pienestä putiikista, jossa niitä vielä valmistetaan perinteiden mukaan. Näitä kauppoja on vain vähän jäljellä sillä suurin osa myytävistä maskeista on muovisia, halvempia jäljitelmiä. Jos siis haluaa tukea venetsialaista käsityöperinnettä, nuo pienet artesaanikaupat kannattaa tsekata!


Minusta Venetsia kannattaa kokea ainakin kerran, mutta ei välttämättä sen enempää, maailma kun on täynnä niin paljon ainutlaatuisia paikkoja jotka nekin odottavat näkijäänsä. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että monen sydämen tuo eriskummallinen "kelluva" kaupunki vie ja he palaavat sinne aina uudelleen!

2 comments

  1. $("#header h1").fitText(1.2, { minFontSize: '24px', maxFontSize: '50px'});