POMPEIJI

Moni muistaa historiankirjasta lukeneensa Pompeijista, kaupungista joka hetkessä katosi pyroklastisen tuhkapilven alle Vesuvius-tulivuoren valtavassa purkauksessa. Koko elämä kaupungissa pysähtyi hetkessä, mutta tämä hetki taltioitui ikuisiksi ajoiksi historiaan, asukkaiden jäämistöstä hyvin säilyneisiin rakennuksiin ja taideteoksiin. Pompeijin erikoisuushan on siinä, että tuhka ja hohkakivi, jota purkautui ainakin sata miljoonaa tonnia ilmaan, säilöi kaiken harvinaisen hyvin, myös ihmiset jotka jäivät tuhkakerrosten alle. Tuhkaan muodostui ihmisen muotoinen "tasku", joka kipsillä täyttämällä muuttuu dramaattiseksi kipsivalokseksi.

Pompeiji sijaitsee etel√§-Italiassa, l√§hell√§ Napolia ja on oiva p√§iv√§retkikohde. K√§tevimmin paikalle p√§√§see autolla, jonka voi parkkeerata kohtuullisella korvauksella johonkin monista yksityisist√§ parkkipaikoista. Vaikka sis√§√§nk√§ynnin luona vaikuttaisikin olevan ruuhkaista, on rauniokaupunki niin iso, ett√§ suuretkin ihmismassat katoavat sen yli 60 hehtaarin uumeniin, ja usein siell√§ saa kulkea tyhji√§kin katuja pitkin. Me jopa eksyimme sinne, niin valtava se on. Turistina on hyv√§ tiedostaa olevansa potentiaalinen uhka paikan s√§ilymiselle, joten on hyv√§ kunnioittaa raunioita eik√§ tehd√§ mit√§√§n sellaista, joka edist√§isi kulttuuriperinn√∂n tuhoutumista. Pompeiji on k√§rsinyt valtavasti ry√∂stelyst√§,  v√§√§rin toteutetuista arkeologisista kaivauksista sek√§ k√§vij√∂iden runsaasta m√§√§r√§st√§. Lis√§ksi se l√§hialueineen on alati uhan alla: Vesuvius on Manner-Euroopan ainoa aktiivinen tulivuori, jonka odotetaan purkautuvan viel√§ joskus.
Se, mikä Pompeijissa erityisesti kiehtoi, oli nähdä miten samanlaista elämä on ollut kaksituhatta vuotta sitten. Oli kauppoja, baareja, jalkakäytäviä, puutarhoja, vesivessoja, hanavettä ja köyhien sekä rikkaiden taloja. Graffititkaan eivät ole uusi keksintö, sillä jo muinoin ihmiset osasivat raapustaa kädenjälkiään julkisille paikoille. Osa niistä on asiallisia, osa ei niinkään. Eri paikkoihin raaputetut tekstit ovat olleet tärkeä lähde muinaisen latinan tutkimisessa, ja Pompeiji muutenkin on tarjonnut nykyajan tutkijoille paljon sellaista tietoa antiikin maailmasta, jota ei mistään muualta olisi mahdollista saada. Tärkeitä löydöksiä on tehty myös Pompeijin naapurikaupungista Herculaneumista, joka tuhoutui samanaikaisesti purkauksessa.

Pompeijista ja Herkulaneumista kaivettuja esineitä, patsaita ja taidetta ei löydä niinkään kaupungista itsestään, vaan Napolin kansallismuseosta. Siellä vierähtää helposti kokonainen iltapäivä aarteita ihmetellessä. Täysi-ikäiset pääsevät myös tutustumaan eroottiseen kabinettiin, jossa esillä on lähes pornograafista taidetta jota kaivauksissa on löydetty. Kannattaa ehdottomasti vierailla, ilman sitä Pompeiji-kokemus jää vaillinaiseksi.No comments