Autoilu Euroopassa on ehdottomasti antoisin tapa nähdä ja kokea paikkoja, sillä sinua eivät rajoita julkisen liikenteen aikataulut ja pääset myös sellaisiin paikkoihin, joihin et ilman autoa tulisi eksyneeksi. Mukavan matkakokemukset saa, kun yhdistelee suosittuja sekä vähän vähemmän tunnettuja kohteita, jolloin saattaa löytää sen oman salaisen piilopaikkansa.
Auton huolto on hyvä hoitaa kuntoon ennen matkaa, ja huolehtia, että sieltä löytyy asianmukainen varustus vararenkaasta ensiapulaukkuun. Ajomatkan miellyttävyyttä lisää myös tupakansytyttimeen liitettävä kylmälaukku, joka pitää ruoan ja juoman kylmänä pitkillä ajo-osuuksilla sekä piknikhuopa spontaaneja levähdystaukoja varten - kaunis maisemaspotti voi tulla milloin tahansa nurkan takaa! Budjettimatkaaja pakkaa mukaan vielä lakanat mikäli yöpymissuunnitelmiin tulee odottamattomia muutoksia.
Kansalliset tieliikennelait ja tiemaksut
Liikennesäännöt, sakotuskäytännöt ja lait vaihtelevat hieman maittain; erot eivät ole suuria mutta niitä on sen verran, että mukaan kannattaa ottaa Autoliiton kirja Autoillen Euroopassa. Omaa ei tarvitse ostaa, paikallisesta kirjastosta voi lainata matkan ajaksi sellaisen mukaan. Kirja perehdyttää myös tiemaksukäytäntöihin, jotka ovat ensikertalaiselle sekavia. Toistaiseksi olemme itse testanneet vain Italian tiemaksusysteemiä, mikä tosin osoittautui helpoksi käyttää. Tärkeintä on varata maksukortti tai pari sekä käteistä käden ulottuville valtaväylille ajettaessa.
Keski-Euroopassa ajamistyyli on vielä suhteellisen tuttu suomalaiselle, mutta etelään mennessä meno muuttuu hurjemmaksi ja ajajalta vaaditaan jo kylmäpäisyyttä. Kannattaa etsiä tulevista kohteistaan tietoa netistä, niin osaa varautua siihen, missä ovat pahimmat ruuhkasumput ja suurimmat riskit onnettomuustilanteisiin.
Omalla vai vuokra-autolla?
Tapauskohtaisesti kannattaa miettiä, tuleeko edullisemmaksi lentää perille ja vuokrata auto määränpäästä, vai ajaa omalla autolla kohteeseen. Esimerkkilaskelmia tehneenä sanoisin, että mikäli kohteesi on eteläisemmässä Euroopassa ja aiot liikkua yhden tai kahden maan sisällä, liikkumissäteen ollessa noin 500 km, ovat lentoliput + auton vuokraus todennäköisesti halvempi vaihtoehto kuin oman auton ajaminen sinne asti.
Omalla autolla kustannuksiksi tulevat laivamatkat, polttoaine, ylimääräinen yöpyminen, siltamaksut Ruotsista tultaessa sekä pitempi matka-aika: etelä-Eurooppaan ajaa noin kahdessa päivässä. Etuna omassa autossa taas on huolettomuus, mahdollisuus ostaa isompiakin hankintoja sekä esimerkiksi viinejä ja ruokia, joista isompina määrinä kertyy jo huomattavia säästöjä.
Kustannustaso
Keski-Eurooppaan mieliessä nopein reitti kulkee Tukholman kautta: matkan varrella on Ruotsi-Tanska-Saksa-välillä kaksi silta-/lauttamaksua, joiden yhteishinta on reilut 70 € yhteen suuntaan, riippumatta mitä yhteyksiä käytit. Maksullisia teitä ei Saksassa ole, mutta esimeriksi Ranskassa ja Italiassa on. Niiden välttäminen on mahdollista, mutta ilmaiset, pienemmät tiet veivät usein kylien ja kaupunkien keskustojen läpi ja matkustaminen niillä on huomattavasti hitaampaa. Polttoaineen hinta näissä maissa on Suomen hinnoissa.
Baltiasta päin tullessa maksuja ei tule, mutta teillä liikkuminen on hitaampaa, joskin tätä kompensoi huomattavasti edullisempi polttoaine. Baltian läpi meneminen myös kannattaa silloin, kun suuntana on Itä-Eurooppa.
Majoituskustannukset vaihtelevat suuresti riippuen muun Euroopan lomasesongista. Kevät on edullinen aika matkustaa; heinä-elokuussa majoituksen hinta voi tuplaantua kun muu Eurooppa lomailee. Silloin on myös ruuhkaisempaa turistikohteissa ja teillä. Talviaikoina myös kalliimpaa on talviurheilun sesonkiaikoina, etenkin laskettelukohteissa.
No comments