MARRAKECH

Marokon matka oli spontaani irtiotto kylmästä helmikuisesta arjesta Suomessa, ja ensimmäinen matkamme Afrikkaan.Tukikohtamme oli mausteinen Marrakech, ikivanha kulttuurien ja kaupan kohtaamispaikka.

Marrakech oli sekava, kaunis ja eksyttävä! Vanhakaupunki, Medina, on pienten ja kiemurtelevien kujien labyrintti jonne aivan jokainen ensikertalainen eksyy. Me vähättelimme tätä faktaa ja olimme varmoja, että kyllä nyt me löydämme majapaikkaamme helpolla: kolmen tunnin harhailemisen jälkeen ei auttanut kuin myöntää tappionsa. Katukylttejä ei aina ole, ja kujat eivät aina mene ihan niinkuin kartassa. Lopulta illansuussa saavuimme majapaikkaamme, riadiin, joksi näitä pittoreskejä majataloja Medinassa kutsutaan. Omamme, Dar Salam, oli pieni ja kaunis riad, ja majoituimme kattoterassille eräänlaiseen telttahuoneeseen. Kunnon berberitunnelmaa! Tunnelmaa riittikin tulevina öinä, sillä telttahuoneemme ei ollut äänieristetty ja kuulimme selvästi varhain aamulla alkavan ja yömyöhään asti kestävän kuhinan ja kaupankäynnin äänet viereisiltä kaduilta, samoin kuin terassilla aamuisin laulavat linnut. Terassiaamiaiset olivatkin yksi ihanimmista hetkistä lomallamme, usein saimme syödä ihan keskenämme aamiaista, joka meille tarjoiltiin; perinteisiä marokkolaisia pannukakkuja, kahvia ja tuoretta appelsiinimehua. Samalla ihailimme kaukaisuudessa siintäviä vuoria.
Pari päivää meni Medinassa pyörien, siellä on erilaisia kortteleita joissa käsitöitä on tehty iät ja ajat; siellä työtään tekivät nahantekijät, metallintyöstäjät ja ruukunvalajat. Sivukujat pullistelevat pieniä kojuja joista voi löytää mitä tahansa päivittäistavaroista antiikkiin. Huomasimme, että on olemassa selkeästi sekä "turistikujia" että "paikallisten kujia"; paikallisten kujat erottuivat siitä, että kauppiaat eivät yritelleet houkutella meitä luokseen ja myynnissä oli muoviämpäriä, tiskirättiä ja muuta marrakechilaisen arkeen sopivaa, mutta tuskin turistia kiinnostavaa. Eniten turisteille mieluisaa tavaraa löytyy keskusaukion, Jemaa el-Fnaa-aukion läheisyydestä. Noita kujia ja kauppapaikkoja kutsutaan nimellä souk, ja etenkin Marrakechissa niiden juuret juontavat kauas historiaan, jolloin ko. paikka oli aikamoinen kaupan keskus (ja on edelleen!) Afrikan alueella. Marokkohan on paikka, jossa sekoittuvat niin Eurooppa, Afrikka kuin Lähi-itä ja kaikista paikoista on ihmisiä ja tavaraa aikojen saatossa kulkeutunut tänne.
Jemaa el-Fnaa-aukiolla on ruokakojuja joista saa edullisesti paikallista ruokaa, taginepadoissa haudutettuja herkkuja ja kebakkoja ja keittoja.
Kojuruoat ovat kaikkialla Medinassa varsin turvallisia nauttia, kypsennetyt ruoathan eivät juurikaan aiheuta mitään vatsatauteja, mutta salaatteja yms. kypsentämätöntä ruokaa kannattaa välttää. Me emme mahapöpöjä napanneet, käsihygienian ja ruokakontrollin avulla.


Matkavinkkejä Marrakechiin ja Marokkoon:

1) √Ąl√§ ota vastaan apua, jos et sit√§ itse pyyd√§. Medina ja muutkin paikat kuhisevat yst√§v√§llisi√§ avunantajia, jotka voivat pyyt√§√§ suuria summia ihan vain neuvottuaan vaikka, miss√§ suunnassa Jemaa el-Fnaa on. Samoin paikalliset pikkupojat voivat luvata viev√§ns√§ sinut jonnekin ja eksytt√§v√§t sinut tahallaan, jolloin joudut maksamaan p√§√§st√§ksesi taas ihmisten ilmoille.

2) √Ąl√§ hermostu, vaikka eksyt. Medina on sokkeloinen, mutta alueena pieni, ja ei ole riski√§ ett√§ j√§√§t sinne lopullisesti py√∂rim√§√§n; ulos p√§√§see aina. Kartta ja tarkat silm√§t ovat avuksi kadunnimien ja sijainnin erottamisessa.

3) Opettele tinkim√§√§n. Nyrkkis√§√§nt√∂in√§ olen kuullut, ett√§ tavaran arvo on oikeasti 10-20% myyj√§n ensin pyyt√§m√§st√§ hinnasta. Myyj√§t ovat tottuneita tinkimiseen, turisti taas ei, ja helposti voit kokea, ettet kehtaa sanoa ei, tai et kehtaa tinki√§ liian alas hintaa. T√§t√§ seikkaa myyj√§t hy√∂dynt√§v√§t.  Punnitse aina kahta asiaa: paljon olisit valmis maksamaan siit√§ koto-Suomessa, ja paljon olisit valmis maksamaan siit√§ maassa, jossa ihmisten tulotaso ja tavaroiden hinta on 10-30% omasta tulotasostasi?

4) Kävele pois. Jos hintapyyntö ja tarjouksesi eivät kohtaa, voit aina sanoa ei kiitos, ja kävellä pois. Tämä saa myyjän juoksemaan luoksesi ja hieromaan kauppaa toivomassasi hinnassa.

5) Tunnista krääsä ja arvokas käsityö. Krääsäkauppiaita on, ja voit päätyä ostamaan aitoa marokkolaista käsityötä, joka on tehty tehtaassa Kiinassa. Sanotaan nyt, että panamahatun jos ostat, se todennäköisesti ei ole soukissa väännetty. Näistä ei pidä maksaa enempää kuin mitä maksaisit esim. Thaimaassa tai vastaavassa paikassa. Oikean käsityön arvoa sen sijaan on vaikeampi määrittää, mutta älä loukkaa myyjää yrittämällä tarjota pohjahintaa jostain oikeasti vaivalla tehdystä! Tällöin myyjä voi kieltäytyä kaupankäynnistä kokonaan, joskin se on harvinaisempaa. Voit tällöin myös maksaa sen pari euroa "liikaa", se ei ole sinulle iso raha, mutta myyjälle on.

6) Taksit. Takseja Marrakechicca ja ymp√§rist√∂ss√§ on kahdenlaista; petit taxi ja grand taxi. Ensimm√§inen on kaupungin alueella liikkuva, pieni auto ja isompi, grand taxi, jon taxin ja bussin v√§limuoto. Grand taxit ovat ikivanhoja kuusipaikkaisia Mersuja, jotka l√§htev√§t liikkeelle vasta kun auto on t√§ynn√§. N√§m√§ taxit menev√§t my√∂s kaupungin ulkopuolelle. Jos haluat grand taxilla liikkeelle ennen sen t√§yttymist√§, riitt√§√§ kun maksat kaikkien kuuden paikan hinnan! Me toimimme n√§in retkell√§mme vuoristokyl√§ Imliliin. Ja muista TINKI√Ą! Google tiet√§√§, mit√§ kannattaa maksaa mist√§kin reitist√§, joten kannattaa tarkistaa nykyinen hintataso sielt√§.

7) √Ąl√§ v√§lit√§ per√§√§nhuutelijoista. Vaalea nainen her√§tt√§√§ aina huomiota, mutta √§l√§ alennu huutelijoiden tasolle vaan j√§t√§ heid√§t omaan arvoonsa. T√§t√§ voit v√§ltt√§√§ pukeutumalla asiallisesti, niin ja muista, ett√§ pyhempiin paikkoihin - jos niihin edes ei-muslimi p√§√§see- kannattaa laittaa se p√§√§huivikin p√§√§lle.

8) Opettele juomaan minttuteetä, sitä juodaan AINA ja KAIKKIALLA. Aamiaisella juot minttuteetä. Kaupan hieromisen yhteydessä juot minttuteetä. Illalla - minttuteetä. Minulla oli onneksi parempi puolisko, jonka laitoin juomaan tarjottua teetä, koska itse en siedä yhtään mitään teetä. Kieltäytyminen ei ole maailman kohteliainta, mutta jos tee ei mene alas, keksi jokin uskottava syy niin pelastat tilanteen. Tai sitten sippaiset sitä edes vähän, jopa minä yritin välillä. ;)

9) Ole varovainen kuvaamisen kanssa - voit joutua maksumieheksi. Ainakaan Marokossa muslimit eivät lähtökohtaisesti pidä kuvan kohteeksi joutumisesta, tai vähintään kokevat, että siitä pitää saada vaivanpalkka, joten ole kuvatessasi varovainen ja kuvaa mahdollisimman "yleisluontoisesti." Jemaa el-Fnaa-aukiolla ei parane kuvata käärmeenlumoojia tai apinamiehiä ellet halua heitä niskaasi vaatimaan maksua kuvauksesta. Monet suuttuvat, jos eivät saa mahdollisuutta maksun nyhtämiseen - esimerkiksi jos onnistut kuvaamaan jonkun liikkuvasta bussista käsin. Minäkin koin tämän kerran, kun joku aasirattailla istuva mies yritti huutaa kun kuvasin ihan yleisesti kadun vilskettä.

10) √Ąl√§ pelk√§√§. Marokko on varsin turvallinen paikka, ja emme pel√§nneet vaikka kuljimme usein turistialueiden ulkopuolella, paikallisten seassa. Sotkuista siell√§ monesti on, k√∂yhi√§ polttamassa roskia tynnyriss√§, kulkukoiria vaeltamassa, mutta ei niist√§ sinulle haittaa ole, jos vain olet fiksusti. Jos haluat tehd√§ itsesi n√§kym√§tt√∂m√§ksi, pukeudu peitt√§v√§sti ja kulje m√§√§r√§tietoisesti eteenp√§in. Kartan kanssa py√∂riv√§ ja haahuileva turisti on aina helppo kohde!

No comments